At tage ved lære fra kloge mennesker

At tage ved lære fra kloge mennesker
Her sidder jeg på en Refuga-tur og snakker med Jørgen Balle, der er direktør for SAXO.com

Som mål for 2017 har jeg sat mig for at blogge mere – så her kommer årets første blogindlæg! Denne gang vil jeg snakke lidt om det at tage ved lære fra folk, der er klogere end en selv – og hvordan man får kontakt til dem. 

Iværksættercommunitiet – hvor alle giver igen

Alle, der er iværksættere eller omgiver sig med iværksættere, kan nikke genkende til, at iværksættere er abnormt dygtige til at hjælpe hinanden. Det tror jeg egentligt går igen i de fleste tætte “communities”. Der er den her “Giv tilbage”-følelse, hvor folk med succes altid er klar på at hjælpe nystartede med også at få succes – præcis som de fik hjælp, da de var nye i faget.

Personligt har netværk været altafgørende for, at jeg har rykket mig til der, hvor jeg er nu. Sådan her gjorde jeg, da jeg startede op:

Tag kontakt til dygtige mennesker

Da jeg lige var sprunget ud som iværksætter, var jeg på bar bund og vidste stort set ingenting om alting. Jeg havde dog en idé om, hvor jeg gerne ville rykke mig hen. Derfor lavede jeg en liste med 5-10 inspirerende personer, som jeg godt kunne tænke mig at komme på niveau med. Dem skrev jeg en mail til, hvori jeg basically spurgte ind til, hvordan de havde fået succes. Det handlede lidt om, hvilken uddannelse de havde taget, hvem de havde fået hjælp af, hvor de havde læst på nettet mv.

Godt 70% af disse personer skrev tilbage med en lang, dybdegående mail, hvor de gav mig nogle gode tips og tricks. Denne approach kan og burde man tage, lige meget om man vil være astronaut, iværksætter eller fodboldspiller. Det er sågar en approach, jeg stadig har.

Tilbage i sommeren 2016 tog jeg en uge til København for at snakke og få råd af dygtige personer. Blandt andet den hamrende dygtige Bo Møller, der har stiftet HTML24 og Terapeutbooking. Her nedenfor kan du se, hvordan jeg henvendte mig til Bo:

Vi arbejdede på dette tidspunkt på en opgave for Bo, og jeg henvendte mig i den anledning blot til ham. Positiv respons samme dag.

Jeg fik en times sparring med Bo, hvor jeg virkelig fik nogle guldkorn. HTML24 og Bo har altid inspireret mig, eftersom forretningen minder meget om min. Ligeledes tog jeg fat i Henrik Ernst, der havde været med til at opbygge det store online bureau, Mindmill. En af mine gode kammerater havde netop ansat Henrik som marketingchef, og jeg fik ham derfor til at introducere mig kort. Nedenfor kan du se, hvordan min mail til Henrik så ud.

henrikernst

Igen super positiv respons og endnu engang fik jeg en solid (3 timers intensiv snak) omgang sparring fra Henrik, der har defineret, hvordan vi gør mange af vores ting i Somera den dag i dag.

Brug af større netværk

Den bedste investering, jeg nogensinde har gjort mig, er mine ture med Refuga. Min første tur var for ca. to år siden til Marokko. Jeg tilmeldte mig ganske uvidende om, hvad jeg gik ind til. Den investering er dog kommet igen mange, mange gange. Både økonomisk, i venskaber og i viden. Sidenhen har jeg været på fire yderligere ture til Barcelona.

Gennem Refuga har jeg fået et sindssygt stærkt netværk, der har hjulpet mig utallige gange. På turene har jeg haft fornøjelsen af at få unik sparring fra nogle af de absolut klogeste hoveder, jeg kender. Det tæller folk som Søren SkriverEmil KristensenDennis DrejerDannie HansenHalfdan TimmNikolaj AstrupDitte KollerupLars Skjoldby – og jeg kunne blive ved! Fælles for dem alle er, at hver gang jeg har spurgt om hjælp og råd, har jeg fået 10 x så meget, som jeg overhovedet kunne drømme om.

Senest var jeg en uge i München for at arbejde med Dannie. Her fik vi mange gode snakke og nogle absurd gode råd, som jeg sidder og implementerer lige nu.

Konkrete råd til, hvordan du bruger og skaber et stærkt netværk

Om man er iværksætter eller ej, er netværk ofte det, der kan afgøre, om man får succes eller ej. Jeg er dybt taknemmelig for det stærke netværk, jeg har mig. Derfor vil jeg komme med nogle tips, der er til at forholde sig til, hvis man vil have et stærkt netværk. De kan bruges ligegyldigt, hvilken vej man vælger her i livet.

  • Tag kontakt til personer, du finder inspirerende og byd dem på en kop kaffe, burger, drink – you name it. Henvender du dig pænt og forklarer din hensigt, er chancen for at du får et ja stor. Det værste, der kan ske, er, at du får et nej…
  • Meld dig ind i foreninger, grupper eller lign. med andre ligesindede. Da jeg interesserede mig for skolepolitik, blev jeg aktiv i Danske Skoleelever. Da det var jonglering, tog jeg til jongleringstræf, og da det var/er iværksætteri, tog jeg steder hen, hvor jeg kunne møde andre med en interesse for iværksætteri. Opsøg netværket – det kommer ikke af sig selv.
  • Hjælp andre, når du kan. Det er ren karma. Der behøver ikke være nogen større bagtanke med det, men det kommer helt sikkert igen mange gange, når du får brug for andres hjælp.
  • Tag initiativ. Er der ikke nogle arrangementer, så skab dem selv! Meetups, arbejdsaftner eller noget tredje. Tager du selv initiativ, er det også dig, som folk henvender sig til i fremtiden.
  • Brug online netværk. Da jeg startede ud som 17-årig, brugte jeg Amino og UngIværk rigtig meget. Nu bruger jeg mere tid på Marketers.dk. Da jeg tegnede Pokémons i Paint som barn, fandt jeg et forum til dette. Da jeg jonglerede en del, fandt jeg et forum til dette. Disse fora er dog i høj grad rykket over på Facebook, hvorfor du måske bør starte din søgen der i stedet.

Hvad gør jeg selv den dag i dag?

Ovenstående råd er fortsat strategier, jeg selv benytter aktivt. Månedligt tager jeg fat i interessante mennesker for at lokke nogle guldkorn ud af dem og se, om jeg kan hjælpe dem på andre fronter. Dertil er jeg over det sidste års tid begyndt at bruge Twitter aktivt. Nem måde at indlede samtaler og opbygge relationer på en uformel måde.

Dertil blogger jeg aktivt på Somera og så småt også her. Blogging er ikke blot et udstillingsvindue for mig og min viden, men i lige så høj grad en referenceramme, som jeg kan vise frem, hvis folk vil vide mere om undertegnede. Det gør det nemt at følge op på samtaler og for folk at vide lidt mere om mig.

Sidst, men ikke mindst, tager jeg til arbejdsweekender, aftener, rejser – you name it. Alle steder, hvor jeg kan møde interessante mennesker, der kunne komme mig til gode på et senere tidspunkt i livet. Det har aldrig været mig at skulle “sælge” mig selv med visitkort og flyers – derimod er jeg stor tilhænger af at opbygge tætte relationer i mindre grupper. Det tror jeg grundlæggende giver mere pondus i sidste ende.

 

Det var så første blogpost i 2017. Har du idéer til, hvad jeg ellers måtte skrive om, eller blot kommentarer, så skriv endelig nedenfor!:-)